Učitavanje...

 

Transpersonalna meditacija

Metoda za smirivanje mentalne aktivnosti, duboki odmor i otpuštanje stresa u budnom hipometaboličkom stanju

Povratak sebi i zdravlju!

Abraham Maslow (osnivač humanističke psihologije i jedan od začetnika transperosnalne), zadnji dio svojeg života (u 1960-ima)  posvetio je istraživanju transcendiranja ili samonadilaženja.Izučavao je razne tehnike transcendiraja i ljude koji su redovito transcendirali i nadilazili samoaktualizaciju. Njegov rad je postavio temelj transpersonalne psihologije.

Opisivao je trenutke kada osoba doživljava vrhunska iskustva („peak experiences“), pri čemu se poimanje sebe (selfa) rasplinjuje u svjesnost većeg i šireg jedinstva sa svime što jest. Upravo je to područje ono na kojem počiva transpersonalna psihologija.

U to isto vrijeme (od 1959. godine na dalje), Maharishi Mahesh Yogi je stigao na Zapad i počeo podučavati tehniku transcendentalne meditacije staru preko 6.000 godina, koja se brzo raširila diljem svijeta i postala predmetom brojnih znanstvenih istraživanja.

U rujnu 1971. godine Maharishi je utemeljio „Maharishi International University“ u Santa Brabari, Kalifornija, SAD, nakon čega su učiteljski tečajevi postali popularni diljem svijeta, pa se tako otvaraju i Maharišijevi fakulteti u Švicarskoj i Tajlandu.

Tijekom godina urađeno je više od 500 znanstvenih studija, provedenih na 200 neovisnih sveučilišta i institucija u 33 zemlje i objavljenih u više od 100 vodećih znanstvenih časopisa.

Nakon popularizacije TM-a (transcendentalne meditacije), poznati liječnik Deepak Chopra utemeljuje svoju verziju transpersonalne meditacije, pod nazivom Primordial Sound Meditation (Meditacija korijenskim zvukovima).

Kod nas u Hrvatskoj, isto je učinio i Adrian P. Kezele utemeljivši svoju inačicu pod nazivom Integralna meditacija. Naravno tu se ne radi o istim meditacijama, već o istim učincima meditacije. Transpersonalna psihologija kaže da je transpersonalna meditacija svaka meditacija koja ima funkciju transcendiranja i doživljavanja vrhunskih iskustava. Tako da, koju god verziju meditacije radite u redu je, sve dok ta meditacija ima funkciju transcendiranja i dok osjećate njezine dobrobiti.

Svaka transpersonalna meditacija jest oblik “tihovanja”, pa ju neki stoga zovu i “tihom meditacijom”. Funkcija joj je smirivanje mentalne aktivnosti, što za rezultat daje duboki odmor i oslobođenje od stresa.

Tiha meditacija je jednostavna tehnika, koja stvara trajni osjećaj unutarnjeg ispunjenja, blaženstva i radosti, ako ju se prakticira redovito. Ona je nereligiozna, znanstveno istražena metoda razvoja osobnog potencijala.

Za razliku od meditativnih tehnika koja stavljaju naglasak na teško i zamorne vježbe tijela, Tiha meditacija je opuštajuća i nenaporna tehnika koja “mehanički” smanjuje stres i uzbuđenje živaca te dovodi do „budnog hipometabiličkog stanja“.

Znanstvena istraživanja koja su proučavala psihološko stanje “budnog hipometabiličkog stanja” koje nastaje vježbanjem tihe meditacije govore da povoljno utječe na smanjenje stresa, na povećanje inteligencije i opće stanje organizma.

Svrha meditiranja nije mistično ili astralno iskustvo za vrijeme meditiranja, već njezini učinci u svakodnevnom životu. Čak ni smirivanje duha nije bit meditacije, već prirodni rezultat njene ispravne prakse.

Transcendental Meditation: A Scientific Perspective by Quantum Physicist – fizičar dr. John Hagelin

Entanglement, Space-Time Wormholes, and the Brain – fizičar dr. John Hagelin

A Scientific Introduction to Transcendental Meditation by Dr. John Hagelin

Veda and Physics: The Science and Technology of the Unified Field – fizičar dr. John Hagelin

Transcendentalna Meditacija povratak zdravlju – Na rubu znanosti

Transcendentalna Meditacija – Na rubu znanosti

Transcendentalna meditacija i globalna mirovna inicijativa – Na rubu znanosti

Transcendentalna meditacija i napredne tehnike – Na rubu znanosti

Sva prava pridržana Conny Petö Đeneš 2006 - 2023