Učitavanje...

 

Transpersonalna hipnoterapija

Pre-ego, ego i trans-ego razina

Sinteza transpersonalne psihologije, kliničke i Ericksonove hipnoze, medicinske hipnoterapije, kreativne vizualizacije, progresivne relaksacije, NLP-a i regresije.

Transpersonalna hipnoterapija  vrlo je uspješna terapija koja kombinira hipnozu, Ericksonovu hipnoterapiju, NLP, sugestije, kreativnu vizualizaciju, progresivnu relaksaciju i glazbu sa binauralnim zvukovima (alfa, theta i delta), ponekad i regresiju.

Ugodno i opuštajuće iskustvo koje liči na sanjarenje ili maštanje.

Nakon tretmana osjećate se opušteno i zadovoljno.

Najčešće se koristi za rast i razvoj, jačanje samopouzdanja, mijenjanje navika (npr. odvikavanje od pušenja), rješavanje strahova, kontrolu boli i još mnogo toga.

Carl Jung je razvio teoriju kompleksa naznačivši kašnjenje u reakcijama na asocijaciju. Zakašnjele reakcije su u zavisnosti od emocionalnog naboja asocijacije. Kompleksi nastaju kada su unutarnja predispozicija i vanjsko iskustvo u konfliktu.

On je opisao komplekse kao “psihičke fragmente koji su se podvojili (rascijepili) zbog traumatskih utjecaja ili zbog određenih tendencija nekompatibilnosti”.

U transpersonalnoj hipnoterapiji radimo prema Jungovoj psihologiji, pa smo u skladu sa tim podijeli rad u nekoliko grana:

 • Transpersonalno putovanje & kontaktiranje unutarnjeg vodstva – što uključuje:
 1. -Transpersonalno putovanje – radimo na razvoju cijeloživotnih vještina (intergirajući ih u svakodnevni život) pri čemu se pojedinac budi iz ograničenog osobnog identiteta u prošireno univerzalno znanje o Sebstvu.
 2. -Rad sa unutarnjom obitelji – je proces iscjeljivanja emocionalnoh rana i njegovanja unutarnjeg djeteta. U tom procesu koristimo pristup re-roditeljevanja i re-odlučivanja.
 3. -Dvosmjerna komunikacija na kauzalnom nivou – proces iscjeljivanja gdje smo u mogućnosti komunicirati na kauzalnom nivou, čak i preko granice ovog života.
 • Povratak fragmenata – je proces iscjeljivanja pri kojem vraćamo izgubljene fragmente duše i reintegriramo ih u svoje biće i Više Ja. Ovdje se radi i o iscjeljivanju i oporavku od starih boli i povreda.
 • “Kružni” integracijski proces – je proces integracije svih dijelova našeg bića, svih naših “osobnosti” i metaboliziranje osobnosti. To je i proces osvješćivanja vlastite sjenke (ovdje sam pisala o Sjenci: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=49868 ), skrivenog mračnog dijela nas i prihvaćanje svojih mana i negativnih strana. To je proces pročišćavanja i napredovanja te otpuštanja “smrznutih” emocija i početak reflektiranja osobne esencije.
 • Abreakcija & rad sa 4 primarne emocije – Reich je konstatirao da mi blokiramo izražavanje emocija muskularnom tenzijom što rezultira u zadržavanju obrazaca traume unutar tijela. Te traume sadrže potisnute emocije i fizičku bol. Kako se osoba oslobađa traume, tijelo otpušta obrasce i potisnute emocije. Ovdje radimo sa četiri primarne emocije: strah, sram/krivnja, ljutnja i povrijeđenost.
 • Transpersonalni procesi – su sinteza mnogih terapija, vježbi disanja i meditacije.
 • Razine rada u transpersonalnoj hipnoterapiji
 1. -pre-ego razina – od rođenja do druge godine života.
 2. -ego razina – od druge godine na dalje, sa razvojem komunikacijskih vještina.
 3. -trans-ego razina – izvan ego razine, kada krenemo putem duhovnosti i osvijestimo svoju višu prirodu.

Svi prolazimo kroz proces “diferencijacije”, kada kao djeca moramo naučiti kako se odvojiti od svojih roditelja. Razvoj našeg ega je bazični u tom procesu i vrlo je važno da mlada osoba razvije “zdrav ego” (više o zdravom ego možete pročitati u mojem ranijem članku ovdje ), što znači imati dobro razvijene granice, dobru svijest o sebi, jako samopouzdanje i sl.

Prirodan razvoj od ego do trans-ega je proces transcendiranja. Transcendirati znači prekoračiti, otići izvan mentalne aktivnosti, misli, senzacija i percepcije, i doživjeti tiho stanje čiste svijesti – svijesti bivstvovanja.

Na trans-ego razini integriramo čistu svijest sa umom i sviješću o individualnosti, zajedno sa životnom odgovornošću. Kako produbljujemo svoja osjetila i svijest o tome tko smo uistinu, usmjeravamo se prema većoj mudrosti i razvoju suosjećanja prema svim živim bićima.

Sva prava pridržana Conny Petö Đeneš 2006 - 2023