Učitavanje...

 

Transperonalni NLP

Skup alata za osobni rast i razvoj!

NLP tečaj sa Sytse i Marlies Tjallingii, Vukovar 2008.

Pojam NLP-a označava pristup komunikaciji, psihoterapiji, osobnom rastu i razvoju, sa uputama kako koristiti ljudski um da bismo postigli vrhunske rezultate, te skupom alata pomoću kojih možemo promijeniti sebe.

Transpersonalni NLP 1Osim u psihoterapiji, NLP se često primjenjuje u edukaciji, poslovanju, menadžmentu te osobnom rastu i razvoju. U SAD-u se počeo koristiti ranih 70-ih godina gdje je ubrzo postao popularan i proširio se Europom i ostatkom svijeta.

Utemeljitelji NLP-a su John Grinder i Richard Bandler, koji je ujedno razvio i sustave DHE (Design Human Engineering – dizajn ljudskog inženjerstva) i NHR (Neuro Hypnotic Repattering – neuro hipnotičko restrukturiranje).

Oni su pronašli da jezik, neuropsihologija i kibernetika čine osnovu komunikacije, pa su u skladu sa tim svojoj tehnici dali naziv Neurolingvističko programiranje.

Posljednjih 30-ak godina još je mnogo raznih stručnjaka doprinijelo usavršavanju i proširivanju ovih divnih alata za pozitivno djelovanje i ostvarivanje osobne promjene.

Zbog čega naziv NLP?

Neuro – (grč. neuron = živčana stanica) odnosi se na međusobnu povezanost osjetila (vid, sluh, dodir, njuh, okus), uma i tijela te njihov međusobni utjecaj– razne kombinacije primanja i obrade informacija putem našeg živčanog sustava.

Lingvističko – (lat. lingua = jezik) – proučava kako jezik utječe na razmišljanje, raspoloženje i određuje naše ponašanje, a odnosi se na uvid u naše mišljenje, koje može biti stečeno podrobnom pažnjom na upotrebi jezika, govora tijela i tonaliteta (verbalna i neverbalna komunikacija).

Programiranje – se odnosi na proučavanje razmišljanja i modela ponašanja, tj. unutarnjih procesa koji se odvijaju po određenim obrascima na temelju kojih sve radimo (učimo, obavljamo posao, pregovaramo, zaljubljujemo se, kupujemo, prodajemo i dr.).

Također se odnosi na mogućnost promjene vlastitog ponašanja.

Ako svoj um zamislimo kao kompjuter koji radi pomoću određenog softwarea, ono što ovdje radimo jest brisanje neželjenih programa i instaliranje novih, željenih, pozitivnih.

Transpersonalni NLP se bazira na proučavanju viših funkcija na duhovnom nivou. NLP stavlja duhovnost na vrh “neurološke razine”, koja predstavlja napredni model ljudske psihe koja se manifestira u našem razmišljanju, osjećanju i našim djelovanjima, što ima dubok utjecaj na naše zdravlje i unutarnji mir. Hijerarhija neurološke razine je sljedeća:

  • Duhovnost (Koji je moj cilj u životu? Što je svrha mojeg življenja? Što je temelj mojeg postojanja? Iz kojeg razloga radim bilo što?)
  • Identitet (osnovni “Ja” osjećaj, samoprocjena, osjećaji i moje posvećenosti u životu. Da li uvijek moram ispuniti zahtjeve drugih, ili često tražim od drugih da urade ono što ja želim da urade? Tko sam ja? Što značim drugima?)
  • Vjerovanja i vrijednosti (Sve ideje u koje vjerujem da su istina, što je od toga važno? Što mi je važno? Što me motivira?)
  • Sposobnosti, vještine i znanja (Kako obavljam to što radim? Koja su moja znanja, vještine, sposobnosti, strategije?)
  • Ponašanje (Što radim? Kako se ponašam u odnosu na____________?)
  • Okružje (Vanjske mogućnosti ili granice? Gdje? Kada? S kim?)

NLP nije duhovna praksa ili filozofija, ali poštuje svačiju duhovnost na način kako je osoba sama definira, i promatra kako ta viša neurološka razina utječe na razine ispod nje.

Termin duhovnosti koji se koristi u NLP-u, odnosi se na osobno iskustvo bivanja djelom “nekog većeg sustava”, koje je s one strane naše osobnosti, u polju transcendentalnog.

U ovisnosti od toga kakvoj kulturi i/ili religiji pojedinac pripada, osobno iskustvo duhovnosti može biti predstavljeno kao bog, razna božanstva i duhovna bića, više energije svemira, ono što nas sve ujedinjuje i sl.

Koncept neurološke razine razvio je Robert Dilts. Prema njemu, ključ zdrave psihe jest usmjeravanje neurološke razine od vrha prema dolje, što bi značilo da Duhovnošću ispunjen Identitet ima ispravna Vjerovanja i vrijednosti kako bi stekao prave Sposobnosti, vještine i znanja da bi se prikladno Ponašao u svojem Okružju.

Transpersonalni NLP pruža temelj za razumijevanje zašto smo i tko smo, i uči nas strategijama za postizanje vrhunskih iskustva na mentalnom, emocionalnom i duhovnom nivou, te nam pomaže da razvijemo intuiciju

Primjena NLP-a

NLP se najčešće primjenjuje u poslovanju, na promidžbenim seminarima za poduzetnike i državne institucije, u hipnoterapiji i edukaciji.

NLP može tretirati probleme kao što su fobije, depresija, ljutnja, poremećaji ponašanja, poremećaji učenja, razne prihosomatske bolesti, zatim djeluje na pozitivno motiviranje, povećanje ili stvaranje samopouzdanja.

Cilj NLP-a je postizanje vrhunskog uspjeha u svim poljima življenja. On nam kroz svoje tehnike pomaže da podignemo motivaciju i povećamo učinkovitost u bilo kojem području života, daje nam sposobnost da prepoznamo obrasce uspjeha i integriramo ih u svoj život.

Osoba koja doseže najvišu razinu uspjeha (u bilo kojem području svog života) čini to na točno određeni način, tj. ima određene obrasce koji se sastoje od vrijednosti, vjerovanja, strategija i ponašanja. Takva osoba ima integriran identitet sa duhovnom razinom.

Sva prava pridržana Conny Petö Đeneš 2006 - 2023