Učitavanje...

 

Što je alternativna medicina

Termin "alternativna medicina" je najrašireniji i koristi ga se za sve neslužbene (nekonvencionalne) medicinske sustave

Postoje mnoge zablude i predrasude o alternativnoj medicini, nastale zbog neinformiranosti o tome što ona uistinu jest. Vrlo se često na spomen alternativne medicine ljudima u glavi stvaraju razne zamisli poput: vračeva i vještica koji pripremaju čudotvorne napitke, starih baba koje u liječenju koriste pijavice, urin i izmet, tajnovitih žena koje obavljaju abortuse duboko u šumi i daleko od očiju javnosti, muškaraca koji vade zube stolarskim kliještima, “kostolomaca” koji namještaju kičmu uz mnogo boli i vriske, razne vjerske sekte koje ispiru mozak i „istjeruju demone“, zatim tarot, gledanje u kavu, bacanje graha i slične aktivnosti koje se odvijaju po raznim sajmovima ezoterije.

Cijeloj toj slici doprinose zvanični biomedicinski i farmaceutski krugovi (ili barem jedan njihov značajni dio), koji sve alternativne terapeute i iscjelitelje sa zgražanjem i osudom pogrdno nazivaju nadriliječnicima te odbacuju sve dobrobiti i rezultate alternativne medicine, unatoč mnogim istraživanjima, dokumentiranim videozapisima i brojnim svjedočanstvima o uspješnim iscjeljenjima u slučajevima u kojima je klasična medicina bila neuspješna. Ministarstvo zdravstva mnogih zemalja i njihova zdravstvena politika krije od javnosti činjenicu da postoje alternativne metode liječenja i da su u mnogim slučajevima bile učinkovite. Najveći krivac za to je farmaceutska industrija.

HUPED-ova anketa koju je do siječnja 2010.g u RH ispunilo 1247 osoba pokazuje da je preko 71% ispitanika koristilo usluge nekonvencionalne medicine zato jer nisu niti na jednom drugom mjestu mogli naći rješenje za svoje zdravstvene probleme (za fizičke bolesti njih 26,94%, za psihičke bolesti i probleme njih 35,12% te za probleme međuljudskih odnosa njih 8,98%). Brojke ukazuju da su u tim slučajevima zakazale službena biomedicina sa psihijatrijom te klasična psihologija. Samo 28,95 % ispitanika je nekonvencionalnu medicinu odabralo iz nekog drugog razloga (osobno uvjerenje, vjera itd), a ne zbog neuspjeha biomedicine.

Podjela alternativne medicine

Termin “alternativna medicina” kod nas je najrašireniji i koristi ga se za sve neslužbene (nekonvencionalne) medicinske sustave. Većina njih nisu zamjena (alternativa) klasičnoj biomedicini, već njezina nadopuna, dok oni koji imaju razrađenu dijagnostiku, preventivu i kurativu (poput ayurvede, homeopatije, tradicionalne kineske medicine i sl.) mogu biti alternativa, jer nude sve što i biomedicina, samo na drugačiji način. Iz tog razloga, budući da sve metode neslužbene medicine nisu adekvatna zamjena (alternativa) službenoj biomedicini, HUPED je “alternativnu” medicinu razvrstao u 4 grane:

  • Prirodna medicina – Terapeutske djelatnosti prirodne medicine uključuju sve terapijske postupke u kojima se prema posebnim pravilima za svaku terapeutsku metodu koriste prirodni, kemijski neobrađeni sastojci i preparati (ljekovito bilje, minerali, eterična ulja, medni preparati, zdrava hrana i tome slično). Dijagnostika (odnosno analiza stanja) unutar terapijskih metoda prirodne medicine sastoji se u fizičkom pregledu tijela, ali i uzimanja u obzir duševnog stanja i karakteristika te okoline u kojoj se živi. Najraširenije djelatnosti prirodne medicine su: ayurveda, homeopatija, Bachova cvjetna terapija, aromaterapija, fitoterapija i sl.
  • Energetska medicina – Terapeutske djelatnosti energetske medicine uključuju sve terapijske postupke u kojima se prema posebnim pravilima za svaku terapeutsku metodu uspostavlja energetska ravnoteža i protok energije u organizmu. Dijagnostika energetske medicine sastoji se u analizi i pregledu čovjekove energije (aure, čakre) i/ili energetskih sustava. Najraširenije djelatnosti energetske medicine su: akupunktura, biorezonanta terapija, bioenergija, theta iscjeljivanje, reiki, shiatsu masaža, akupresura, joga i sl.
  • Duhovna medicina – Iscjeliteljske djelatnosti duhovne medicine uključuju sve terapijske postupke u kojima se prema posebnim pravilima svake metode vjerom u Boga, neovisno unutar kojeg vjerskog sustava, potiču ozdravljujući procesi u čovjeku. Iscjelitelj je ovdje sam Bog, a čovjek može biti samo njegov posrednik. Dijagnostika je u duhovnoj medicini apsolutno nepotrebna, jer o njoj ne ovisi ozdravljenje niti će uvid u stanje klijenta utjecati na promjenu i prilagođavanje samog načina rada posrednika Božje snage. Najraširenije djelatnosti duhovne medicine su: meditacija, molitva, hagioterapija i sl.
  • Alternativne savjetodavne djelatnosti – uključuju sve postupke analize funkcionalnog i općeg stanja čovjeka i okoline u kojoj se živi i djeluje. One se koriste samostalno ili pak kao sastavni dio različitih metoda energetske medicine (rijetko prirodne) kao način analize stanja čovjeka i polazište su za određivanje terapije. Najraširenije djelatnosti su: vastu, feng shui, jyotish, radiestezija, iridologija, kompjuterska dijagnostika i sl.

U Hrvatskoj, nažalost, još nije zakonski regulirano bavljenje nekonvencionalnim medicinskim sustavima, stoga postoji određen broj onih koji nisu stručni i koriste svoju poziciju da bi zarađivali na neznanju i nemoći bolesnih. Iz tog razloga, savjetujem da se, prije nego se upustite u alternativu, dobro informirate o metodi i terapeutu. Više informacija o svemu možete saznati na:

www.huped.hr

(krovna strukovna organizacija iscjelitelja i terapeuta u RH)

Sva prava pridržana Conny Petö Đeneš 2006 - 2023