Učitavanje...

 

Razlike u psihološkim zanimanjima

Različite vrste psiho-emocionalne pomoći

Postoje mnoge značajne razlike između psihijatrije, psihologije, psihoterapije, seksualne terapije, transpersonalnog, iscjeljivanja i prirodne terapije. One se preklapaju i imaju sličnosti u radu, međutim ipak se radi o različitim zanimanjima:

Psihijatri su kvalificirani liječnici klasične biomedicine sa specijalizacijom u dijagnosticiranju i tretiranju mentalnih bolesti. Oni mogu prepisivati psihijatrijske lijekove i kod njih se odlazi na bolničko liječenje.

Neuropsihijatri  su specijalizirani liječnici koji se bave poremećajima centralnog živčanog sustava (mozak i leđna moždina).

Klasični psiholozi  su socijalni znanstvenici koji proučavaju ponašanje i mentalne procese. Uglavnom rade u područjima istraživanja, edukacije i komercijale. Psiholozi pružaju, administriraju i tumače psihološke testove i ocjenjuju ih.

Klinički psiholozi prolaze dodatni poslijediplomski  trening i kvalificiraju se za terapije riječima. Oni nisu liječnici i ne prepisuju lijekove. Rade na sličan način kao psihoterapeuti, iako u svojem radu mogu koristiti i psihometrijske testove, intervjue te direktno promatranje ponašanja, da bi ocijenili klijenta i odredili opciju terapije.

Transpersonalni psiholozi pokušavaju integrirati drevnu mudrost i duhovne principe s modernom zapadnjačkom psihologijom i objasniti ih suvremenim znanstvenim jezikom. Transpersonalna psihologija bavi se širokim spektrom ljudskog psiho-spiritualnog razvoja – od naših najdubljih rana i potreba, preko egzistencijalne krize ljudskog postojanja, do najvišeg, transcendentalnog kapaciteta naše svijesti. Ona uključuje, vrednuje i integrira: psihološko i duhovno, mentalno zdravlje i patnju, uobičajena i neuobičajena stanja svijesti, modernu zapadnjačku i tradicionalnu istočnjačku perspektivu, postmoderne uvide, svjetonazore autohtonih tradicija, analitički intelekt, direktno iskustvo i kontemplativni način spoznaje.

Psihoterapeuti prolaze dubinski i iskustveni četverogodišnji poslijediplomski trening kako raditi s različitim ljudima koji imaju široku lepezu emocionalnih poremećaja, psihičkih problema i poteškoća. Psihoterapeuti su obučeni u jednom ili više psihoterapijskih modaliteta.

Transpersonalni psihoterapeuti prolaze diplomski i poslijediplomski studij u kojem se obučavaju različitim oblicima savjetovanja ili psihoterapije s naglaskom na transpersonalno, na transcedentne ili duhovne aspekte ljudskih iskustava. Krajnji cilj transpersonalne psihoterapije nije samo ublažavanje patnje, već integracija tjelesnog, emocionalnog, mentalnog i duhovnog aspekta dobrobiti. Ono uključuje istraživanje i fokus na klijentov potencijal i razvoj unutarnjih resursa i kreativnosti.

Psihološki savjetnici mogu savjetovati već nakon relativno kratke obuke, iako neki imaju mnogogodišnje iskustvo. Uobičajeno je da savjetnici pružaju kratkotrajnu terapiju, koja ne ide u preduboko “kopanje” po problemu, kao što je slučaj u psihoterapiji.

Seksolozi su stručnjaci koji se bave unapređenjem seksualnog zdravlja i liječenjem seksualnih poremećaja. Oni su školovani psihoterapeuti s dodatnom edukacijom iz područja seksologije.

Alternativni seksolozi su stručnjaci sa interdiscipliniranim znanjima (Zapada i Istoka) o seksulanosti, koja usklađuju sa psihološkim i duhovnim vidicima seksualnosti. Njihov posao je odgoj, poduka i savjetovanje parova i pojedinaca.

Hipnoterapeuti su psihoterapeuti koji se bave medicinskom hipnozom pri čemu eklektički kombiniraju elemente hipnoze, psihoterapije, kognitivno-bihevioralne terapije, NLP-a i transpersonalne psihologije. Hipnoterapija se najčešće koristi u zubarstvu, bezbolnom porodu, pre i post operativnim stanjima, kod: oboljelih od AIDS-a i raka, upravljanja boli, nesanice, po život opasnih bolesti, vaginizma i bolnog odnosa, strahova i fobija, stresa, seksualnog zlostavljanja, osobnog razvoja, ovisnosti.

Transpersonalni hipnoterapeuti su psihoterapeuti koji u svojem radu koriste sintezu transpersonalne psihologije, kliničke i Ericksonove hipnoze, medicinske hipnoterapije, NLP-a, regresije u prošle živote, duhovnih principa, šamanizma i intuicije.

Hipnotizeri su pojedinci koji su prošli tečajeve hipnotičke indukcije; najčešće koriste hipnozu za odvikavanje od pušenja ili mađioničarske show nastupe, radi se o tzv. „stage hipnozi“.

Terapeuti prirodne medicine su školovani stručnjaci iz područja prirodne medicine, poput Ayurvede, aromaterapije,  homeopatije, Bachove cvjetne terapije i sl., koji uz pomoć raznih biljnih remedija, ulja, trava i sl. tretiraju psihosomatske disbalanse.

Iscjelitelji su educirani pojedinci putem raznih tečajeva  iz duhovno-energetske oblasti medicine, koji uz upotrebu energije, molitvi i raznih duhovnih praksi doprinose zdravlju svojih klijenata. Radi se o tehnikama poput Theta iscjeljivanja, reikija, bioenergije, rekonekcije, yagyi, vođene meditacije i sl.

Tehnika i metoda pomoći i samopomoći ima mnogo. Uvijek je najbolje odabrati metode i tehnike koje Vas intuitivno privlače, koje ste prethodno istražili i rezoniraju s vašim razumom.

Sva prava pridržana Conny Petö Đeneš 2006 - 2023