Učitavanje...

 

Razlike između prirodne i klasične medicine

Alternativna medicina nije zamjena za klasičnu medicinu, već njezina nadopuna!

Alternativna ili nekonvencionalna medicina je skup drevnih, po nekoliko tisuća godina starih medicinskih sustava, kao i novih modernih metoda iscjeljivanja.

Treba imati na umu da alternativna medicina nije zamjena za klasičnu medicinu, već njezina nadopuna. Neiskusni ljudi  obično idu u neku od krajnosti – ili u sve vjeruju, ili sve odbacuju. I alternativna i klasična medicina imaju svoje prednosti i nedostatke. Ponekad je za liječenje ili poboljšanje zdravstvenog stanja potrebna samo prirodna metoda, ponekad isključivo klasična, a često se obje mogu kombinirati.

Npr. ako ste doživjeli prometni udes u kojem ste slomili nogu, naravno da ćete prvo u bolnicu. Možda će vam biti potrebna i kirurška intervencija. Nakon toga možete razmisliti o uzimanju homeopatskih remedija koje će pomoći da kost i povrede bolje zacijele.

Današnja moderna medicinska tehnologija zbilja može učiniti čuda – od raznih metoda dijagnostike pa sve do kirurgije. Ili ako ste se zarazili teškom bakterijskom infekcijom koja može biti po život opasna, naravno da su antibiotici rješenje. No, alternativna medicina je izvrsna kod svakodnevnih bolesti, posebice psihosomatskih oboljenja te kao nadopuna klasičnom liječenju kroničnih oboljenja.

Alternativna medicina shvaća bolest kao neku suštinsku ”zaglavljenost” ili patnju koju treba razriješiti. ”Zaglavljenost” se sastoji od osjećajnih, misaonih i tjelesnih sastavnica koje sinkrono funkcioniraju. Naš duh pokreće naše tijelo i oživljava ga putem misli i emocija te tako stvara akciju. Ne postoji emocija bez misli, niti misao bez emocije; a svaki misaono- emotivni proces djeluje na tijelo.

Danas postoje mnogi izvori informacija, pogotovo na Internetu, iz kojih se može doznati puno toga što nas zanima. Prije nego što odete na neki alternativni tretman, savjetujem da se dobro raspitate koliko je ta osoba (terapeut, iscjelitelj) stručna u onome što radi, kakve škole/koledže/fakultete je završila odnosno gdje je stekla svoje znanje, kakvo iskustvo ima iza sebe te ima li licencu za rad od HUPED-a (strukovne organizacije). Također, treba se malo podrobnije informirati o samoj terapiji i/ili iscjeljivanju.

George Vitulkas, dobitnik alternativne Nobelove nagrade za zdravlje 1996.god., kaže: ”Promatrajući klasičnu i alternativnu medicinu, mislim da je veliki nesporazum nastao kada su u pitanju zdravlje i medicina. Postoji opće uvjerenje, pogotovo u oblasti zvanične medicine, da su stalna unapređenja donijela veći progres i bolje stanje zdravlja. U stvarnosti, ne samo da nije došlo do poboljšanja, nego naprotiv, pojava sve novijih i novijih kemijskih lijekova, sa njihovim nuspojavama i pratećim djelovanjima, prouzrokovala je veliku štetu na dubljim nivoima ljudskog organizma.

Do tog nesporazuma došlo je zbog zabune koju su izazvale kirurgija i terapeutika. Kada se govori o napretku medicine, to se odnosi na dostignuća moderne tehnologije u kirurgiji. Današnja kirurgija sa svom visokom tehnologijom koju koristi stvara zaista čudesne rezultate. No, veći dio medicine čini terapeutika koja se svakodnevno primjenjuje na milijunima ljudi na našoj planeti. Liječnici svojim pacijentima nisu nikad jasno i otvoreno priznali da njihove terapije umjetno stvorenim kemijskim lijekovima ne mogu liječiti kronična oboljenja poput artritisa npr., zatim bronhijalnu astmu, alergijska stanja, različite mentalne poremećaje i mnogo drugog. Kada bi današnji zvanični terapeutski sustav zaista mogao liječiti, do sada bi se broj kroničnih oboljenja smanjio, ili bi ona sasvim iščezla.

Holistička (cjelovita) medicina smatra da je u liječenju osobe potrebno sagledati sve aspekte njezina postojanja, te da se čovjeka mora promatrati u sklopu cjeline, a ne kao njegove pojedine dijelove. Ona radi prvenstveno na uklanjanju i pronalaženju uzroka (a ne simptoma) bolesti.

Još je Hipokrat inzistirao na tome da liječnik mora poznavati uvjete u kojima bolesnik živi. Osnovna mu je misao bila da u liječenju treba poduprijeti prirodne otporne snage ljudskog organizma.

Holizam je biološka teorija prema kojoj organizam kao cjelina usmjerava fizičko-kemijske procese u živom biću, potičući organizam na aktivaciju imuniteta, koji pomaže čovjeku da iz stanja bolesti prijeđe u stanje zdravlja.

Sva prava pridržana Conny Petö Đeneš 2006 - 2023