Učitavanje...

 

Popis Bachovih kapi

Nježnim putem do emocionalne stabilnosti

Bachove kapi pomažu u stabilizaciji emocija na način da ili „rastvaraju“ problem, ili se određena esencija može izabrati prema pozitivnim karakteristikama koje želite razviti

Dr. Edward Bach je kapi podijelio u sedam skupina:

 • Protiv straha: Aspen, Cherry Plum, Mimulus, Red Chestnut, Rock Rose
 • Protiv neodlučnosti: Cerato, Gentian, Gorse, Hornbeam, Scleranthus, Wild Oat
 • Protiv nedovoljnog interesa za sadašnjost: Chestnut Bud, Clematis, Honeysuckle, Mustard, Olive, Wild Rose, White Chestnut
 • Protiv osamljenosti: Heather, Impatiens, Water Violet
 • Protiv prevelikog utjecaja drugih ljudi i tuđih ideja: Agrimony, Centaury, Holly, Walnut
 • Protiv odbijanja i očaja: Crab Apple, Elm, Larch, Oak, Pine, Sweet Chestnut, Star of Bethlehem, Willow
 • Protiv pretjerane brige za druge: Beech, Chicory, Rock Water, Vervain, Vine

Bachove kapi pomažu u stabilizaciji emocija na način da ili „rastvaraju“ problem, ili se određena esencija može izabrati prema pozitivnim karakteristikama koje želite razviti.

Izvor fotografije: Pixabay.com

 1. AGRIMONY – Agrimonia eupatoria (turica)

“Patnja iza maske sreće”

Iza vedrog lica skrivaju napetosti strahove i brige. Unutarnji teror. Napetost. Preosjetljivost na druge. Sklonost alkoholu, pretjeranoj upotrebi lijekova i pretjeranom gledanju televizije. Šaljivo pričaju o svojim teškoćama. U stalnoj potrazi za smirenjem. Trebaju izbjegavati nasilje i konfrontacije.

Djelovanje remedije: Potiče osobe da osjete stvarno veselje iznutra, bezbrižnost, prefinjen osjećaj za humor, otvorenost.

 1. ASPEN – Populus tremula (jasika)

“Strah, zabrinutost i nervoza iz nepoznatih razloga”

Strahovi se javljaju iznenada i kao da nisu ničim izazvani. Divlja imaginacija, često imaju noćne more. Strah od straha. Pritisak u grudima. Tjeskoba. Strah od magije. Strah od spavanja zbog loših, premda zaboravljenih snova.

Djelovanje remedije: Pomaže pri oslobađanju od strahova, suočavanju sa njima i jačanju osjećaja sigurnosti. Neustrašivost.

 1. BEECH – Fagus sylvatica (bukva)

”Netolerancija, nestrpljenje”

Suviše kritični prema drugima. Stalno nezadovoljni, iritabilni i lako se zapale. Arogantni, netolerantni, uvijek misle da su u pravu. Osuđuju druge. Traže “dlaku u jajetu”. Buka i jako svijetlo ih uznemiruju.

Djelovanje remedije: Jača razumijevanje i suosjećanje. Daje sposobnost uviđanja istine i dobra, iako je skriveno sa negativnim vanjskim izgledom.

 1. CENTUARY – Centaurium umbellatum (kičica)

“Ne znaju reći NE” –  bezvoljnost, poniznost.

Slaba volja, teško se zauzimaju za sebe, ne znaju reći NE. ”Pepeljuga”. Žele udovoljiti drugima, pa se lako pretvore u žrtve. Podliježu tuđem autoritetu.

Djelovanje remedije: Pomaže osobi ostati u dodiru sa svojim željama i potrebama, te pomaže u odbrani svojih stavova pred drugima. Pomaže bez potrebe za žrtvovanjem.

 1. CERATO – Ceratostigma willmottiana (modro oko)

“Treba mi  tvoj savjet…”

Sumnjaju u svoje sposobnosti i nemaju samopouzdanja.

Nedostaje im izražavanje vlastitog identiteta i kreativnosti. Nesigurni su, teško donose odluke. Stalno pitaju, previše pričaju, savjete i potvrde traže od drugih, ne slijede vlastite osjećaje i intuiciju.

Djelovanje remedije: Dolazak u dodir sa vlastitom mudrošću. Pomaže razvijanju samopouzdanja, sigurnosti i intuicije. Daje snažno razmišljanje i jasne stavove.

 1. CHERRY PLUM – Prunus cerasifera (šljiva)

“Strah od gubitka razuma”

Osobe na rubu živčanog sloma, toliko očajne da imaju osjećaj gubitka razuma. Strahuju da će eksplodirati i izgubiti kontrolu nad sobom i nasilno reagirati prema drugima ili prema sebi. Histerični. Opsesivni strahovi. Strahovi od ljutnje. Djeca koja noću mokre u krevet.

Djelovanje remedije: Pomaže uspostavljanju ravnoteže i racionalnom ponašanju, te povjerenju u znanje.

 1. CHESTNUT BUD – Aesculus hippocastanum (pupoljak kestena)

”Nesposobnost učenja iz prijašnjih iskustava.”

Za one koji su zaglavljeni na jednom mjestu, npr. lošem poslu. Stalno im se ponavljaju iste situacije. Nepažljivi i nestrpljivi. Gube i zaboravljaju stvari (npr. ključeve, ugasiti svjetlo, platiti račune). Nedostatak koncentracije i neproduktivne misli.

Djelovanje remedije: Za maksimalnu iskorištenost dana i pokretanje prema naprijed u životu. Izvlači najbolje iz iskustva.

 1. CHICORY – Cichorium intybus (cikorija)

“Nitko me ne voli”

Sebično posesivni, egocentrični, imaju tendenciju manipuliranja drugima, previše su kritični, petljaju se u sve i stalno zanovijetaju. Traže stalnu pažnju i lako se osjećaju odbačeni. Žele mijenjati druge i stalno se brinu za njih. Nikad ne zaboravljaju. Strahuju od gubitka voljenih. Ljubomorni na rodbinu.

Djelovanje remedije: Pomaže da se osjeti istinska ljubav i radost davanja.

 1. CLEMATIS – Clematis vitalba (pavitina)

“Sanjač”

Nedostatak interesa za svoju okolinu. Pospani, teško se bude, indiferentni. Žive u dubokim iluzijama.  Duhovna odsutnost. Bježe u snove. Sanjaju o boljoj budućnosti, nemaju interesa za ovdje i sada. Nedostatak vitalnosti. Vole biti sami. Hladne ruke i osjećaj praznine.

Djelovanje remedije: Pomaže da se stvori interes za življenje ovdje i sada.

 1. CRAB APPLE – Malus sylvestris/pumila (divlja jabuka)

“Gadi mi se”

Ne vole sami sebe, gade se svojeg tijela. Srame se i neugodno im je zbog neprijatnih tjelesnih mirisa, karakteristika ili izgleda. Imaju lošu sliku o sebi, osjećaju se fizički ili mentalno nečisti i neprihvatljivi (što je čest slučaj u silovanih i zlostavljanih žena). Proklinju sami sebe, stisnuti su, usmjereni na trivijalnosti. Osjećaj zaraženosti. Beznađe, utučenost ili čak očaj. Opsjednuti detaljima i vlastitim izgledom. Trivijalne misli. Jako ponosni na svoju kuću. Prenapuhuju probleme. Prehlade i infekcije. Čiste escajg i peru tanjure prije jela, ne rukuju se.

Djelovanje remedije: Pročišćavać za one koji se osjećaju mentalno ili fizički nečisti. Sposobnost nadzora misli i promjene samih sebe.

 1. ELM – Ulmus procera (brijest)

“Ne smijem ih iznevjeriti” – preopterećenost odgovornošću.

Privremeni osjećaj slabosti kod snažnih ljudi, iznenadan gubitak navike.

Preplavljeni ili preopterećeni odgovornošću, imaju privremene misli o neadekvatnosti. Utučenost od stalnih pokušaja da se dostigne savršenstvo. Sposobni, intuitivni i djelotvorni, postaju nezamjenjivi na poslu, ali se umaraju od prevelike opterećenosti. Povremeni osjećaji da nisu sposobni da se nose sa situacijom ili nastave. Posvećeni i uglavnom spretni da preuzimaju odgovornost. Iznenadne blokade za vrijeme ispita ili natjecanja.

Djelovanje remedije: Povećava vjeru u sebe, učinkovitost, intuitivnost.

 1. GENTIAN – Gentiana amarella (encian)

“Žrtva sudbine”

Malodušnost, melankolija. Lako se obeshrabre, oklijevanje, nesigurnost, klonulost, nedostatak vjere, sumnjičavost i pesimizam. Skeptični. Negativni stavovi. Depresija uzrokovana privremenim zastojem u napredovanju. Gotovo da uživaju u melankoliji. Strahuju da će biti odbijeni i odbačeni. Nesigurni u davanju drugima u vezi. Odustaju u teškim vremenima i kad se suoče s problemima zbog straha od neuspjeha. Slabost koju slijedi bolest.

Djelovanje remedije: Nema pogreške kada se daje sve od sebe. Okrepljuje. Uvjerenost u rješavanje problema.

 1. GORSE – Ulex europaeus (štipavac)

“Izgubljen slučaj”

Beznađe, veliki očaj, krajnji pesimizam. Vjeruju da promjena nije moguća. Ništa se ne može napraviti. Gubitak volje da promijene situaciju. Nedostatak ambicije ili interesa. Odustaju i čekaju pomoć izvana. Mogu pokušavati da ugode drugima, ali misle da je to uzaludno. Depresivni su od dugotrajne bolesti i odustaju.

Djelovanje remedije: Povratak nade u pozitivan ishod.

 1. HEATHER – Calluna vulgaris (vrijesak)

“Što će biti samnom?”

Usmjereni na sebe i ne vole biti sami. Brzi i oštri govornici, uvijek govore samo o sebi, dajući beznačajne i dosadne detalje. Gramzivi za pažnjom. Sebični, puni samosažaljenja. Usmjereni na bolesti. Nedostatak energije za druge. Isisavaju energiju od drugih.

Djelovanje remedije: Vraća iscrpljenu životnu moć. Potiče na nesebičnost i razumijevanje, prihvaćanje drugih i njihovih potreba, uspostavljanje veze i komunikacije.

 1. HOLLY – Ilex aquifolium (božikovina)

“Ne mogu oprostiti”

Ljutnja, ekstremna ljubomora, sumnjičavost, zavist, osvetoljubivost, nepovjerenje, sumnja. Nedostatak ljubavi za druge, Traže greške, ljutiti, divljeg temperamenta, čekaju osvetu. Agresivni, netolerantni, iritabilni. Preosjetljivi na uvrede (stvarne ili izmišljene). Preosjetljivi na druge.

Djelovanje remedije: Za bilo koje snažno negativno stanje koje je suprotno ljubavi.

Potiče na opraštanje i ljubav.

 1. HONEYSUCKLE – Lanicera caprifolium (orlovi nokti)

“Dobra stara vremena”

Utopljeni u sjećanja iz prošlosti, osjećaju čežnju za domom ili su nostalgični. Žive u prošlosti i drže se za nju. Puni žaljenja za izgubljenim ambicijama, prijateljstvima i prošlim ljubavima. Glorificiraju prošlost. Sanjivi. Nedostatak promatranja i interesa za sadašnjost. Bježe u romantizirane slike prošlosti. Zaokupljeni sjećanjima. Siročad, napušteni ljudi. Žele početi iz početka.

Djelovanje remedije: Za sposobnost fokusa na sadašnjost, poboljšanje pamćenja, za starije i osamljene osobe.

 1. HORNBEAM – Carpinus betulus (grab)

“Mislim da ne mogu” – sindrom “ponedjeljka ujutro”

Sumnjaju u svoju sposobnost da se nose s dnevnim poslovima. Nedostatak snage – mentalni ili fizički umor. Iscrpljenost. Bude se umorni, svakodnevni zadatci su zamorni, premda to prolazi kada se zainteresiraju za neku aktivnost. Nesigurnost. Postaje im lošije kada misle o poslu. Seksualna iscrpljenost.

Djelovanje remedije: Lijek za “Jutro poslije”. Protiv iscrpljenosti. Daje entuzijazam i energiju.

 1. IMPATIENS – Impatiens glandulifera (nedirak)

“Ne mogu čekati”

Nestrpljivi, ne mogu čekati, živčani, iritabilni, imaju ekstremnu mentalnu napetost, sve rade na brzinu, nesposobni da surađuju. Nezavisni, uvijek užurbani i brzi. Ne vole miješanje sa drugima, jer izgledaju previše spori. Nagli. Inteligentni i intuitivni, a ipak netolerantni i frustrirani onima koji su sporiji od njih. Zahtijevani, dosađuju se ako nemaju usmjerenja. Kratke navale bijesa. Usamljeni.

Djelovanje remedije: Za brzo i analitično mišljenje. Za strpljivost.

 1. LARCH – Larix decidua (ariš)

“Svi drugi su bolji od mene”

Nedostatak samopouzdanja i osjećaj inferiornosti, ne pokušavaju jer očekuju da neće uspjeti. Predviđaju i boje se neuspjeha, stoga se ne trude. Sumnjaju u sebe i osjećaju se utučeni. Mogu se prikriti tako da izgledaju pretjerano samouvjereni. Izbjegavaju odgovornost zabavljajući se mislima o nedovoljnosti. Oklijevajuće kukavice. Dive se drugima. Ne vole biti sami – vole društvo snažnije, autoritativnije osobe. Nemaju jasno izražen ego, i ne mogu podnijeti promjene. Strah od ispitivanja i testova. Bolest se javlja kao bijeg od određenog događaja.

Djelovanje remedije: Vjerovanje u vlastite sposobnosti. Odlučnost, ne boji se uspjeha ni neuspjeha.

 1. MIMULUS – Mimulus guttatus (krabuljača)

”Strah pred poznatim stvarima”

Strahovi i jednostavne fobije od npr. paukova, letenja avionom, smrti, budućnosti, životinja i dr. Stidljivi su i bojažljivi. Strašljivi. Nervozni. Introvertni, sa snažnim osjećajem nesigurnosti. Izbjegavaju gužve. Strahuju i od vanjskog svijeta i od usamljenosti.

Djelovanje remedije: Pomaže pri razvitku hrabrosti i lakoće u komunikaciji s drugima.

 1. MUSTARD – Sinapis arvensis (goruščica)

”Crne misli iz nepoznatog razloga”

Osjećaju neobjašnjivu zamućenost i /ili melankoliju, te beznađe i jad. Duboka introverzija, očaj, krajnja tuga, gubitak interesa, krivica. Teška depresija. Pesimistični. PMS sindrom. Neraspoloženje se mijenja sa vremenskim prilikama.

Djelovanje remedije: Radost i uživanje u životu. Unutarnja vedrina koju ništa ne može pomutiti.

 1. OAK – Quercus robur (hrast)

“Ne odustajem”

Očajni, ali ne odustaju. Borba, grčevita nastojanja i upornost čak i kada nema nikakvih šansi. Neumorni radnici gonjeni snažnim osjećajem dužnosti sve dok ne padnu od iscrpljenosti. Pate kada ih bolest sprečava da rade. Tvrdoglavi. Previše rade – ostali ostavljaju svoje terete na njima. Nezadovoljni ako se išta uplete u njihove obaveze. Ne predaju se, ali su očajni i utučeni zbog nedostatka progresa. Hrabri bez gubitka nade. Ne žale se. Ne znaju kako se opustiti. Ne primjećuju tijelo i njegova ograničenja.

Djelovanje remedije: Vraćanje prirodne pozitivne strane karaktera. Daje osjećaj samopuzdanja. Lakše se izlazi na kraj sa stresom.

 1. OLIVE –  Olea europaea (maslina)

”Potpuna iscrpljenost”

Iscrpljenost u umu i tijelu. Iscrpljenost uslijed dugotrajnog stresa i patnje. Slabost, nedostatak interesa. Nesretnost. Bez zadovoljstava u životu. Vitalnost potpuno nestala. Sve je prenaporno. Za one koji nemaju vremena za odmor i spavanje.

Djelovanje remedije: Podiže pranu i ispunjava životnom energijom, snagom i interesom.

 1. PINE – Pinus sylvestris (škodski bor)

“Ja sam kriv što sam živ”

Samooptuživanje i krivica. Osjećaju se krivima i okrivljuju sebe za pogreške drugih ljudi, sumnjaju i povlače se u sebe. Optužuju sebe, osjećaju se bezvrijedno. Osuđuju, kritični i neprestano se izvinjavaju. Suviše savjesni – postavljaju si previsoke standarde. Potkopavaju ih negativni koncepti o sebi. Osjećaju se nevrijedni ljubavi. Ne opraštaju svoje greške – religiozna krivica. Vjeruju da je njihova sudbina da budu kažnjeni zbog neizrečene krivice. Ispričavaju se zbog vlastitog postojanja. Tjeskobni. Nesigurni u preuzimanju odgovornosti. Traže snažne verbalne podrške.

Djelovanje remedije: Dovodi do postupnog razumijevanja da pogreške čine svi i da se ne treba osuđivati zbog svega. Ustrajnost, zdravo prosuđivanje, uravnoteženost.

 1. RED CHESTNUT – Aesculus carnea (crveni kesten)

“Brinem se za tebe”

Previše nervozni i previše zabrinuti zbog drugih. Predviđaju samo najgore. Negativna imaginacija. Samo-žrtvovanje zbog tuđih problema. Ustrašeni. Nervozni, guše brigom, zaštitom i savjetima.

Djelovanje remedije: Vraćanje sposobnosti realističnijeg gledanja.

 1. ROCK ROSE – Helianthermum nummularium (sunčanica)

”Strava – Panika”

Osjećaju teror, smrznuti su od straha i osjećaju bespomoćnost. Ekstremni strah, panika za sebe. Histerični, bježe u strahu, paniče po navici. Strah od noćnih mora. Osjećaj kamena u želudcu.

Djelovanje remedije: Za hitne slučajeve i nesreće, miran um, mirne misli. Velika hrabrost.

 1. ROCK WATER – Aqua petra (izvorska voda)

”Samozatajnost, samoporicanje”

Pretjerano moralni, visoki ideali. Nefleksibilni, postavljaju visoke standarde sebi, žele biti primjer drugima, nadaju se priznanjima, ali ih ne traže. Rigidni, kruti, pravednici. Fanatični – vladaju se po teorijama i zakonima. Ne dopuštaju nikakav odmor i opuštanje. Striktno asketski način života, samožrtvovanje. Pokušavaju biti savršeni. Ne zbližavaju se sa drugima. Očekuju spiritualno prosvjetljenje i misle da ih zabava i uživanje sprečavaju na tom putu. Žrtvuju svoje potrebe za osjećaj da su u pravu.

Djelovanje remedije: Opušta, razvija osjećaj sigurnosti i voljenosti. Pročišćava misli.

 1. SCLERANTUS – Scleranthus annuus (treskavica)

”Nespremnost, neodlučnost”

Pate od neodlučnosti, oklijevaju, osjećaju neravnotežu, odugovlače, promjenjivi, nestalni, nemirni. Nesposobni da odluče između dvije mogućnosti. Nedostatak koncentracije. Rasipana energija. Podnose teškoće sami. Ne znaju se nositi sa pritiskom ili ekstremnim osjećajima (radosti, tugom, smijehom, plačem). Nedostatak ravnoteže, stava i stabilnosti. PMS, morska bolest, promjene temperature, nagle promjene raspoloženja.

Djelovanje remedije: Sigurnost i podrška promjenama u željenom smjeru. Brzo odlučivanje i brzo djelovanje.

 1. STAR OF BETLEHEM – Ornithogolum umbellatum (vranji luk)

”Šok”

Žalost, jad ili strah. Posljedice šoka, traume, tuge, žalosti, razočaranja. Tupilo, povlačenje. Teška strava. Odbijaju da se utješe. Za odgođene psihološke šokove, prošle ili sadašnje uključujući traumu rođenja. Za sve nesreće. Za one koji ne zaboravljaju povrede. Lomovi kostiju, opekotine, čirevi, jutarnja depresija.

Djelovanje remedije: Olakšavanje šoka. Ako se uzme odmah sprečava moguće neželjene kasne reakcije. Pomaže pri prisjećanju duboko potisnutih i zaboravljenih trauma.

 1. SWEET CHESTNUT – Castanea sativa (pitomi kesten)

“Nema izlaza”

Tjeskoba, strah, trpljenje. Nalaze se na rubu izdržljivosti i u dubokom očaju. Imaju ekstremno mentalno mučenje, na rubu snaga (nisu suicidalni), intenzivno beznađe i osjećaj napuštenosti. Unutrašnja patnja. Osjećaj gubitka, praznine. Osjećaju se potpuno usamljeni, bez nade, bez mira. Suprotstavljaju se sebi. Duboka patnja nakon gubitka ili velika tuga. Strah od kolapsa.

Djelovanje remedije: ”Svjetlo na kraju tunela.” Osjećaj da se stvari mijenjaju na bolje. Postupno ovladavanje osjećajima.

 1. VERVAIN – Verbena  officinalis (sporiš)

”Napetost”

Pretjerano su entuzijastični, raspravljaju, tvrdo principijelni sa nepromjenjivim idejama. Imaju želju da uvjere i preobrate druge, razjareni nepravdom. Napeti, siloviti, dogmatični, opterećujući. Žive na nervnoj energiji. Pretrpavaju se poslom. Fanatični. Moraju dovršavati stvari. Nestrpljivi, strogi. Guše kreativnost drugih. Bore se za druge, daju savjete svima, ne znaju se opustiti.

Djelovanje remedije: Otpuštanje stresa, grča i napetosti. Sposobnost opraštanja.

 1. VINE – Vitis vinifera (vinova loza)

”Vlast”

Snažna volja koja ima tendenciju da dominira drugima. Autoritarni vođe, sposobni i uvjereni u vlastite sposobnosti. Takmičarski nastrojeni i ambiciozni. Gladni moći, moraju pobijediti. Nefleksibilni, bezosjećajni, okrutni, zahtjevni, tirani. Zahtijevaju od drugih da stvari rade na njihov način, zahtijevaju neupitnu poslušnost. Postavljaju nemoguće zahtjeve. Ne podnose slabosti. Nemaju milosti, sadističini, militaristički. Okrutno se ismijavaju slabostima drugih. Uporni dok ne postignu ciljeve.

Djelovanje remedije: Budi mudrost i razumijevanje. Nadahnjuje pomoću samosvijesti i spremnosti.

 1. WALNUT – Juglans regia (orah)

“Kidač veza”

Za svaku veliku fizičku ili emocionalnu promjenu u životu: rast zubi, pubertet, menopauza, promjena posla ili kuće, životne krize, prihvaćanje promjena, otpuštanje prošlosti, energetske blokade, za nove početke. Osjećaj nesigurnosti i preosjetljivost na vanjske utjecaje. Trpnja zbog utjecaja drugih ljudi. Strah od krupnih promjena u životu . Za duboko ukorijenjene negativne obrasce i navike, te za slamanje obiteljskih veza.

Djelovanje remedije: Zaštita od tuđih utjecaja, kidač veza, omogućava sposobnost praćenja životnog puta.

 1. WATER VIOLET – Hottonia palustris (rebratica)

”Ponos, prezir, oholost”

Radije su sami i ponosni, nego da moraju tražiti pomoć od drugih. Osjećaju da ih drugi ne razumiju. Rezervirani, hladni, tihi, inteligentni, talentirani. Treba im mnogo prostora za izdvojenost i osamu. Osjećaj superiornosti. Uljudni, snosihodljivi, kontrolirani, nadmeni, prezirni. Izbjegavaju društvo. Pate u samoći. Ne vole kontakte sa drugima, ne znaju dijeliti i davati. Usamljeni. Ne pokazuju osjećaje, ne znaju plakati.

Djelovanje remedije: Povratak prirodne ravnoteže, prirodnog dostojanstva, uživanja u sebi i bliskosti sa prijateljima. Razvija suosjećanje.

 1. WHITE CHESTNUT – Aesculus hippocastanum (bijeli kesten)

“Evo opet neželjene misli”

Teške mentalne dileme, neželjena zanimanja i brige. Repetativne misli koje se ne mogu odagnati. Nedostatak interesa za svijet, nedostatak koncentracije. Rastresenost. Nesanica.

Djelovanje remedije: Za lakši san, za smirenje, za miran um. Usmjeravanje misli ka djelovanju i rješenjima.

 1. WILD OAT – Bromus ramosus (divlja zob)

”Nesigurnost o pravom putu u životu”

Nesigurni ciljevi, kronična iscrpljenost, previše talenata, ambicija za značajnom ulogom. Nezadovoljstvo sadašnjom situacijom i ne mogućnost odluke kojim putem krenuti. Previše izbora. Osjećaj nezadovoljstva i frustracije zbog neiskorištenog talenta. Mnogo toga se započinje i ništa ne dovršava. Brzo zasićenje. Strah od obaveza. Osobe mogu mnogo učiniti za druge, ali ne i za sebe. Utučeni, maštaju. Često vrlo pametni sa dobrom sposobnosti da uče.

Djelovanje remedije: Sposobnost pokretanja na pravi put da se ostvare ciljevi. Budi osjećaje ispunjenosti i zadovoljstva. Razvija odlučnost, ostvarivanje kreativnosti i uravnoteženo korištenje talenata.

 1. WILD ROSE – Rosa canina (divlja ruža)

”Apatija”

Ne trude se da poboljšaju ili promijene situaciju, pomireni sa onim što se događa. Apatični, rezignirani, nedostaje im ambicije i životnosti, tupi, mlaki sa nedostatakoms emocionalne energije. Život im izgleda dosadno, jednolično. Iscrpljuju energiju iz drugih. Gubitak volje da se uzvrati, ne trude se. Prepuštaju se bolesti. Nesretni, opiru se promjeni. Voljno se opiru borbi. Unutarnji kolaps. Nedostatak interesa za svijet. Isprazan život.

Djelovanje: Budi motivaciju, entuzijazam i zanimanje za komunikaciju sa drugima.

 1. WILLOW – Salix vitellina (vrba)

”Zamjeranje”

Gorčina, samosažaljenje, neizraženi bijes, krivljenje drugih za svoje pogreške, nesposobnost praštanja. Zavidnost. Osjećaju se žrtvama sudbine. Fokusirani na negativno. Iritabilni. Nerazriješene patnje vode ogorčenosti. Utučeni, zlovoljni, razdražljivi. Potisnuta ljutnja koja se teško otpušta. Gubitak interesa za život. Okrivljuju druge – odbijaju preuzeti vlastitu odgovornost. Opravdavaju sebe. Stalno gunđaju i uživaju u širenju žalosti.

Djelovanje remedije: Budi optimizam i pozitivne misli.

RESCUE REMEDY – Kombinacija kapi za prvu pomoć

Za sve hitne slučajeve i  nesreće, stresove, šokove, loše vijesti, ozlijede, lomove, noćne more, napade panike i sl.

Sastoji se od pet remedija:

 • Star of Bethlehem: Protiv straha, integrator osobnosti;
 • Clematis: Protiv strave i panike;
 • Impatiens: Protiv duševnog stresa i napetosti;
 • Cherry Plum: Protiv straha da ćemo izgubiti kontrolu nad sobom;
 • Rock Rose: Protiv težnje da izgubimo svijest, da smo daleko izvan događanja.

Sva prava pridržana Conny Petö Đeneš 2006 - 2023