Učitavanje...

 

Integrativna medicina

Spoj klasične i alternativne medicine

Integrativna medicina (medicina budućnosti) je novi pravac u medicini koji kombinira i/ili ujedinjuje različite terapijske pristupe klasične i holističke (alternativne) medicine. Nastala je kao odgovor na ograničenja u liječenju mnogih kroničnih i smrtonosnih bolesti. Ona prilagođava metodu i način liječenja individualnim potrebama pacijenta, koristeći najsigurniji i najmanje invazivan pristup, uz holističko razumijevanje cijelog duh/tijelo sustava svakog pojedinca. Integrativna medicina je spoj klasične zapadnjačke medicine s modernom tehnologijom i alternativne medicine sa drevnim istočnjačkim znanjima.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije na prvom je mjestu kinesko liječništvo, na drugom homeopatija, na trećem ayurveda (liječenje biljem), na četvrtom klasična biomedicina, a tek onda slijedi sve ostalo…

Činjenica je da danas sve više ljudi pribjegava alternativnoj medicini. U zapadnoj Europi, Indiji, SAD-u, Australiji, Novom Zelandu te u brojnim drugim zemljama razvijeno je mnogo klinika gdje se liječi isključivo alternativnom medicinom. Također, razvijeno je i mnogo škola, koledža i fakulteta na kojima se terapeuti mogu obučiti za što kvalitetniji rad. Zatim, mnoga zdravstvena osiguranja na Zapadu pokrivaju liječenje nekim alternativnim metodama poput ayurvede i homeopatije.

Alternativno liječenje zaista može biti čudesno, ali i klasična medicinska profesija također. Razvitak integralne medicine daje nam nadu da će jednoga dana oni surađivati i imati zajednički stav.

Sva prava pridržana Conny Petö Đeneš 2006 - 2023