Učitavanje...

 

Cirkadijalni ritam

PSIO tehnologija uspostavlja prirodni cirkadijalni ritam

Centar cirkadijalnog ritma nalazi u središtu mozga iznad optičkih živaca

PSiO tehnologija je prije svega dizajnirana tako da uspostavi prirodni cirkadijalni ritam čime potiče sintezu melatonina i dobro spavanje.

Ona rješava nesanicu na dva nivoa – problem da se zaspi i prevenira buđenje tijekom noći.

Cirkadijalni ritam uključuje sve fiziološke i psihološke promjene te promjene u ponašanju koje prate dvadesetičetverosatni ciklus i usklađene su s izmjenom dana i noći u okolišu pojedinca.

Biološki sat omogućava ljudskom organizmu (i organizmima drugih živih bića) koordinaciju svojih bioloških procesa i ponašanja sa dnevnim i sezonskim promjenama u dnevno-noćnim ciklusima, u kojima svakodnevno dobija podražaje i signale iz okoline, prvenstveno dnevnog svjetla i tame.

Centar biološkog sata predstavljaju dvije suprahijazmatske jezgre (SCN) obliku nakupina živčanih stanica (njih oko 10.000). One se nalaze duboko u središtu mozga iznad optičkih živaca koji prenose elektrokemijske signale od očiju prema vidnim djelovima mozga.

Izlaganje svjetlu u prvom dijelu noći ima veću snagu u usporavanju biološkog sata.

Osim suprahijazmatskih jezgri, hormon epifize melatonin je izravno povezan sa cirkadijalnim ritmovima, posebno sa spavanjem. On regulira druge hormone i cirkadijurni ritam organizma.

Izloženost jakom svjetlu noću ili slabom svjetlu danju remeti sintezu melatonina.

Melatonin je ključni mehanizam putem kojeg svjetlost doprinosi uspostavljanju cirkadijalnog ritma – i to je jedna od najvažnijih vrijednosti PSiO tehnologije, jer sadržava jutarnje, popodnevne i večernje programe sa različitih spektrima svjetlosti.

Spavanje-budnost je dominirajući ciklus cirkadijalnog ritma, koji je usko poveznan i sa ciklusom gladi-hranjenja. Prosječan čovjek prespava oko 1/3 svojeg života. Spavanje je proces mirovanja i relaksacije, smanjene metaboličke aktivnosti i vegetativnih funkcija (disanje, puls, krvni tlak, tjelesna temperatura i sl.) te hipotonije skeletnih mišića, pri čemu osoba ne reagira na podražaje iz okoline. To je stanje promijenjene (reducirane) svijesti u kojem prevladava rad parasimpatikusa.

Spavanje se sastoji od dvije faze koje se više puta izmjenjuju:

      1. ne-REM faze – duboki počinak u kojem prevladavaju delta moždani valovi, srčani ritam i puls su usporeni, krvni tlak je snižen, neuralna aktivnost je visoko sinkronizirana.
      2. REM faze – sanjanje u kojoj prevladavaju alfa i theta moždani valovi, ritam srca i puls se ubrzavaju, tlak lagano povisuje, oči trepere, a neuralna aktivnost je disinkronizirana.

Duboki počinak omogućuje regeneraciju duha i tijela („puni nam baterije“), dok putem snova naša podsvijest se čisti od nakupljenog stresa. Sam sadržaj snova najčešće odražava slučajnu aktivaciju mozgovnih neuralnih krugova uslijed djelovanja podražaja iz okoline (npr. tv programa koji smo gledali pred spavanje, neke priče koju smo čuli ili nekog događaja iz prethodnog dana) sa tendencijom mozga da unese red i smisao toj nestrukturiranoj aktivnosti. A ponekad snovi služe i kao prenosioci intuitivnih poruka naše podsvijesti.

Na koji način djeluje PSiO tehnologija kao sredstvo za dobar san?

Budući da se centar cirkadijalnog ritma nalazi u središtu mozga iznad optičkih živaca koji prenose elektrokemijske signale od očiju prema vidnim dijelovima mozga, upravo PSiO naočale emitiraju kontinuirajuće i pulsirajuće svjetlo putem kojeg uspostavljaju prirodni cirkadijalni ritam te potiče sintezu melatonina i dobro spavanje.

Pogledajte više na: https://www.psio.com/en/research-melatonin.html

Za više informacija i besplatni tretman javite se PSIO ambasadorici na:

conny.peto.denes@gmail.com

Sva prava pridržana Conny Petö Đeneš 2006 - 2023